Boginje kod dece • Vodič za roditelje

Home » blog » Boginje kod dece • Vodič za roditelje

Boginje kod dece predstavljaju izazov za roditelje. Iako su boginje obično blaži oblik bolesti u detinjstvu, važno je znati kako prepoznati simptome, lečiti ih i zaštititi druge. U ovom vodiču, istražićemo sve što trebate znati o boginjama kod dece, uključujući vrste boginja, simptome, dijagnozu, lečenje, prevenciju i mnoge korisne savete za brigu o vašem detetu tokom bolesti.

Tabela sadržaja

Šta su Boginje?

decije boginjeBoginje, poznate i kao varičela, su zarazna bolest koja se obično javlja u detinjstvu. Ova bolest izazvana je virusom varicella-zoster, a karakteriše je pojava osipa po telu, svrab i povišena temperatura.
Osip boginja često počinje kao male crvene tačkice koje se brzo pretvaraju u plikove ispunjene tečnošću. Ovi plikovi se mogu širiti po celom telu, uključujući lice, trup i ekstremitete. Javlja se i svrab koji može biti veoma neprijatan.
Boginje su vrlo zarazne i šire se kapljičnim putem, obično preko kašljanja ili kijanja zaražene osobe. Inkubacija varira, ali simptomi obično počinju 10-21 dana nakon izlaganja virusu.
Iako se boginje obično smatraju blagom bolešću, mogu izazvati ozbiljnije komplikacije, posebno kod dece sa slabim imunološkim sistemima. Zato je važno razumeti kako se brinuti o detetu tokom infekcije i kako sprečiti širenje bolesti u zajednici.

U nastavku ovog teksta, istražićemo simptome, dijagnozu, lečenje, prevenciju i mnoge druge aspekte boginja kod dece kako bismo vam pružili sveobuhvatne informacije i smernice. Napominjemo da je ovo informativan tekst i da se u slučaju bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti u vezi sa zdravljem deteta, uvek treba konsultovati s pedijatrom ili lekarom opšte prakse. Vaša briga i pažnja igraju ključnu ulogu u brzom oporavku vašeg deteta.

Davanje imena je posebna veština, pogledajte predloge imena za pse.

Vrste Boginja kod Dece

Ovčije boginje • Varičela (vodene boginje)

Varičela, poznata i kao vodene boginje, je česta i obično blaga virusna infekcija koja može uticati na decu. Ova bolest, iako često prolazi bez ozbiljnih komplikacija, može izazvati nelagodnosti za vaše dete. U ovom edukativnom vodiču za roditelje, razmotrićemo sve što treba da znate o variceli, uključujući simptome, dijagnozu, tretman i prevenciju.

boginje kod deceSimptomi Varičela (Vodenih Boginja)
Varičela se obično karakteriše sledećim simptomima:

 • Osip: Prvi i najprepoznatljiviji simptom je osip koji se pojavljuje kao male crvene tačkice koje se brzo pretvaraju u svrabne plikove. Osip se obično prvo javlja na licu, a zatim se širi po telu, rukama i nogama.
 • Svrab: Osip uzrokuje jak svrab, što može biti posebno neprijatno za decu. Deca često grebu osip, što može dovesti do infekcija.
 • Grozničavost: Povišena temperatura je čest simptom varicela. Važno je pratiti temperaturu vašeg deteta i pravilno ga hladiti kako bi se smanjila groznica.
 • Gubitak apetita: Tokom bolesti, deca često gube apetit. Važno je ponuditi im lagane obroke i održavati hidriranost.
 • Umor: Varičela može izazvati umor i slabost kod deteta. Deci je potreban dodatan odmor tokom perioda bolesti.

Dijagnoza Varičela
Dijagnoza varicela obično se postavlja na osnovu karakterističnih simptoma i kliničkog pregleda. Lekar će pažljivo pregledati osip i postaviti dijagnozu na osnovu njihovog izgleda i širenja po telu. Retko je potrebno laboratorijsko testiranje za dijagnozu varicela.

Tretman Varičela
Lečenje varicela obično je usmereno na olakšavanje simptoma i sprečavanje komplikacija. Evo nekoliko koraka za tretman varicela kod kuće:

 • Ishrana i Hidratacija: Ponudite detetu hranljive obroke i obezbedite dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidraciju.
 • Lagana odeća: Oblačite dete u lagane, prozračne odevne predmete kako biste smanjili svrab.
 • Nokti kratki: Držite nokte deteta kratkim kako biste smanjili rizik od ogrebotina i infekcija.
 • Paracetamol ili Ibuprofen: U dogovoru s lekarom, možete dati paracetamol ili ibuprofen kako biste smanjili temperaturu i ublažili bol.
 • Osigurajte odmor: Deci je potreban odmor kako bi se oporavila. Omogućite im da odmaraju kod kuće.

boginje kod deceKada Se Obratiti Lekaru
Iako varicela obično prolazi bez ozbiljnih komplikacija, postoje situacije kada je potrebno konzultovati lekara. Obratite se lekaru ako:

 • Osip postane izrazito crven i upaljen.
 • Temperatura raste iznad 38,9°C i ne reaguje na lekove za snižavanje temperature.
 • Detetu postane izrazito loše i umorno.
 • Primećujete znakove infekcije poput gnojenja osipa.

Prevencija Varičela 
Najefikasniji način prevencije varicela je vakcinacija. Vakcina protiv varicela je deo rutinskog imunizacionog programa u mnogim zemljama i pruža visok nivo zaštite od infekcije. Takođe je važno izbegavati kontakt sa zaraženim osobama dok traje period inkubacije virusa.

Varičela (vodene boginje) su česta infekcija kod dece. Razumevanje simptoma, dijagnoze i tretmana varicela pomaže roditeljima da pruže adekvatnu negu svojoj deci tokom bolesti. Pravilna briga i vakcinacija mogu sprečiti širenje ove infekcije među decom. Budite pažljivi i pružite potrebnu podršku svom detetu kako bi se brzo i sigurno oporavilo od varicela.

Zauške (Mumps)

Zauške, poznate i kao mumps, su virusna infekcija koja može uticati na pljuvačne žlezde i druge delove tela. Iako su zauške obično blaže u detinjstvu, važno je da roditelji znaju kako prepoznati simptome i pravilno brinuti o svojoj deci tokom ove bolesti. U ovom edukativnom vodiču za roditelje, istražićemo sve što treba da znate o zauškama, uključujući simptome, dijagnozu, tretman i prevenciju.decije boginje

Simptomi Zauški (Mumps)
Zauške se karakterišu sledećim simptomima:

 • Oticanje Pljuvačnih Žlezda: Ovo je najprepoznatljiviji simptom zauški. Pljuvačne žlezde, obično one ispod ušiju, otiču i postaju bolne. Ovo oticanje može uzrokovati bol pri otvaranju usta i gutanju.
 • Groznica: Deca s zauškama često imaju povišenu temperaturu. Pratite temperaturu i dajte lekove za snižavanje temperature ako je potrebno.
 • Bolovi u Mišićima i Osetljivost: Pored oticanja pljuvačnih žlezda, dete može osećati bolove u mišićima i zglobovima.

Dijagnoza Zauški
Dijagnoza zauški obično se postavlja na osnovu karakterističnih simptoma i fizičkog pregleda od strane lekara. Lekar će pažljivo ispitati otok pljuvačnih žlezda i postaviti dijagnozu na osnovu kliničkog izgleda.

Tretman Zauški
Lečenje zauški usmereno je na ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija. Evo nekoliko koraka za tretman zauški kod kuće:

 • Bolovanje: Dajte svom detetu dovoljno vremena za odmor i oporavak. Deci su potrebni dodatni sati sna tokom bolesti.
 • Ishrana i Hidratacija: Ponudite hranljive obroke i osigurajte da je dete hidrirano. Supa, voće i povrće su dobar izbor.
 • Lekovi za Temperaturu: Ako dete ima visoku temperaturu, konsultujte se s lekarom i dajte preporučene lekove za snižavanje temperature.
 • Izolacija: Izolirajte dete od drugih kako biste sprečili širenje infekcije jer su zauške vrlo zarazne.

Kada Se Obratiti Lekaru
Iako su zauške obično blaže i prolaze bez ozbiljnih komplikacija, postoje situacije kada treba potražiti medicinsku pomoć. Obratite se lekaru ako:

 • Oticanje pljuvačnih žlezda postane izuzetno bolno ili traje više od nekoliko dana.
 • Dete ima poteškoća s gutanjem ili otvaranjem usta.
 • Primećujete znakove dehidracije kod deteta.

Prevencija Zauški
Najbolji način da se zaštiti od zauški je vakcinacija. Vakcina protiv zauški je deo rutinskog imunizacionog programa u mnogim zemljama i pruža visok nivo zaštite od ove infekcije. Takođe je važno izbegavati kontakt sa zaraženim osobama dok traje period inkubacije virusa.

Zauške (mumps) su virusna infekcija koja može izazvati oticanje pljuvačnih žlezda i druge simptome. Razumevanje simptoma, tretmana i prevencije zauški pomaže roditeljima da pruže adekvatnu negu svojoj deci tokom bolesti. Vakcinacija je ključna u sprečavanju širenja ove infekcije, pa je važno da dete bude vakcinisano prema preporukama pedijatra. Budite pažljivi i podržite svoje dete tokom oporavka od zauški.

Male boginje • Morbili (Crvenke)

boginje kod deceMorbili, poznate i kao crvenke, su ozbiljnija virusna infekcija koja može imati ozbiljne posledice za decu. Iako se morbilli obično javljaju u detinjstvu, važno je da roditelji budu dobro informisani o ovoj bolesti kako bi prepoznali simptome i pružili pravilnu negu svojoj deci tokom bolesti. U ovom edukativnom vodiču za roditelje, istražićemo sve što treba da znate o morbima, uključujući simptome, dijagnozu, tretman i prevenciju.

Simptomi Morbili (Crvenke)
Morbili se karakterišu sledećim simptomima:

 • Osip: Osip je najprepoznatljiviji simptom morbila. Počinje kao male crvene tačke koje se spajaju u velike crvene mrlje. Osip obično prvo zahvata lice i vrat, a zatim se širi po telu.
 • Grozničavost: Visoka temperatura je čest simptom morbila. Pratite temperaturu vašeg deteta i dajte lekove za snižavanje temperature ako je potrebno.
 • Kašalj i Curenje Nosа: Morbili mogu uzrokovati kašalj, curenje nosa i crvene oči.
 • Fotofobija: Osetljivost na svetlo može biti prisutna kod dece s morbima.
 • Opšti Osećaj Lošeg Zdravlja: Dete može biti slabo, umorno i nemirno.

Dijagnoza Morbili
Dijagnoza morbila obično se postavlja na osnovu karakterističnih simptoma i kliničkog pregleda lekara. Lekar će pažljivo ispitati osip i druge simptome kako bi postavio dijagnozu.

Tretman Morbili
Lečenje morbila usmereno je na ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija. Evo nekoliko koraka za tretman morbila kod kuće:

 • Bolovanje: Detetu je potreban odmor i izolacija kako bi se sprečilo širenje infekcije.
 • Ishrana i Hidratacija: Ponudite laganu i hranljivu hranu, te osigurajte da dete ostane dovoljno hidrirano.
 • Lekovi za Temperaturu: U dogovoru s lekarom, dajte lekove za snižavanje temperature ako je potrebno.
 • Osetljiva Koža: Osip kod morbila može biti svrbljiv. Držite detetove nokte kratkim kako biste sprečili ogrebotine i infekcije.

Kada Se Obratiti Lekaru
Iako se morbili obično rešavaju bez ozbiljnih komplikacija, postoje situacije kada treba potražiti medicinsku pomoć. Obratite se lekaru ako:

 • Osip postane izrazito crven ili inficiran.
 • Temperatura raste iznad 38,9°C i ne reaguje na lekove za snižavanje temperature.
 • Dete ima teškoće s disanjem ili postaje izrazito loše.

Prevencija Morbili
Najbolji način da se zaštiti od morbila je vakcinacija. Vakcina protiv morbila je deo rutinskog imunizacionog programa i pruža visok nivo zaštite od infekcije. Vakcinacija je ključna kako bi se sprečilo širenje ove ozbiljne bolesti među decom.

Morbili (crvenke) su ozbiljna infekcija koja može izazvati ozbiljne simptome. Razumevanje simptoma, tretmana i prevencije morbila pomaže roditeljima da pruže adekvatnu negu svojoj deci tokom bolesti. Vakcinacija je ključna u sprečavanju širenja ove infekcije, pa je važno da dete bude vakcinisano prema preporukama pedijatra. Budite pažljivi i podržite svoje dete tokom oporavka od morbila.

Bezvremeni favorit za doručak, domaće i američke palačinke.

Simptomi Boginja kod Dece

Simptomi boginja kod dece prolaze kroz različite faze, od faze inkubacije preko ranih simptoma do tipičnih simptoma. Razumevanje ovih faza i simptoma je od suštinskog značaja za roditelje kako bi brzo prepoznali infekciju i obezbedili odgovarajuću negu svojoj deci.

Faza Inkubacije

Faza inkubacije je vreme između kontakta s virusom boginja i pojave prvih simptoma. Ova faza traje obično od 10 do 21 dan. Tokom faze inkubacije, dete može biti asimptomatsko, što znači da nema vidljive simptome. Tokom ovog perioda, virus se razmnožava u telu i priprema za pojavu simptoma.

Rani Simptomi

Nakon faze inkubacije, dete će početi da razvija rane simptome boginja. Ovi rani simptomi mogu uključivati:

 • Povišena Temperatura: Prva manifestacija boginja često je povišena temperatura. Temperatura može biti blago povišena ili visoka, zavisno o imunskom sistemu deteta.
 • Zamor i Malaksalost: Dete može osećati umor i slabost.
 • Kašalj i Curenje Nosa: Kašalj i curenje nosa su rani simptomi koji često pogrešno asociraju s prehladom.
 • Gubitak Apetita: Deca s boginjama često gube apetit i mogu odbijati hranu.

Tipični Simptomi

Nakon ranih simptoma, boginje kod dece ulaze u fazu tipičnih simptoma. Tipični simptomi boginja uključuju:

 • Osip: Osip je najprepoznatljiviji simptom boginja. Počinje kao male crvene tačke koje se brzo pretvaraju u svrabne plikove. Osip se obično prvo javlja na licu, a zatim se širi po telu, rukama i nogama.
 • Svrab: Osip uzrokuje jak svrab, što može biti veoma neprijatno za decu. Deca često grebu osip, što može dovesti do infekcija.
 • Grozničavost: Povišena temperatura je čest simptom boginja. Važno je pratiti temperaturu i pravilno je hladiti kako bi se smanjila groznica.
 • Bol u Grlu: Deca s boginjama mogu imati bol u grlu, što otežava gutanje.
 • Osetljivost na Svetlo: Fotofobija, ili osetljivost na svetlo, može biti prisutna kod dece s boginjama.

Ovi tipični simptomi boginja često traju 7-10 dana i postepeno se smanjuju. Važno je osigurati da dete ostane hidrirano, ima odgovarajuću ishranu, i da mu se pruži odgovarajuća nega tokom bolesti. Ako primetite ozbiljnije simptome ili komplikacije, obratite se lekaru za savet i medicinsku procenu.

Dijagnoza i Testiranje Boginja kod Dece

Pravilna dijagnoza boginja kod dece igra ključnu ulogu u brzom tretmanu i sprečavanju širenja infekcije. U ovom odeljku ćemo detaljnije razmotriti kako se postavlja dijagnoza i koji testovi se koriste za potvrdu prisustva boginja.

Klinički Pregled
Prva i najvažnija faza dijagnoze boginja kod dece je klinički pregled lekara. Lekar će pažljivo pregledati dete i osmotriti karakteristične simptome, uključujući osip, svrab, temperaturu i otok pljuvačnih žlezda. Na osnovu ovih fizičkih znakova i simptoma, lekar može postaviti preliminarnu dijagnozu boginja.

Anamneza
Lekar će takođe uzeti anamnezu, što podrazumeva prikupljanje informacija o detetovim simptomima, kontaktu s osobama koje su imale boginje i vakcinaciji protiv boginja. Ova informacija pomaže lekaru u postavljanju tačnije dijagnoze.

Laboratorijski Testovi
Iako dijagnoza boginja obično može da se postavi na osnovu kliničkog pregleda i anamneze, postoje laboratorijski testovi koji se mogu koristiti za potvrdu infekcije. Ovi testovi uključuju:

 • PCR Test: PCR (polimerazna lančana reakcija) test može detektovati genetski materijal virusa boginja u uzorcima krvi ili sline. Ovo je pouzdan način za potvrdu prisustva virusa boginja.
 • Serološki Test: Serološki testovi merenjem nivoa antitela u krvi deteta mogu ukazati na prisustvo boginja. Ovi testovi se obično koriste kada je potrebno potvrditi infekciju, a dete je već imalo simptome nekoliko dana.

Kada Se Treba Testirati
Testiranje na boginje obično se ne sprovodi svaki put kada se sumnja na infekciju. Testiranje se obično primenjuje u sledećim situacijama:

 • Kada postoji neizvesnost u vezi sa dijagnozom na osnovu simptoma i anamneze.
 • Kada je potrebno praćenje širenja virusa u zajednici, kao deo javno-zdravstvenih mera.
 • Kada postoji potreba za medicinskom dokumentacijom prisustva bolesti.
 • Važno je obratiti se pedijatru ili lekaru opšte prakse ako sumnjate na boginje kod svog deteta. Oni će proceniti situaciju i preduzeti odgovarajuće korake kako bi postavili tačnu dijagnozu i osigurali da se dete pravilno leči.

Dijagnoza boginja kod dece zahteva pažljiv klinički pregled, anamnezu i, u određenim slučajevima, laboratorijske testove. Brza i tačna dijagnoza je ključna kako bi se pružila odgovarajuća nega detetu i sprečilo širenje infekcije među drugom decom. Ako sumnjate na boginje kod svog deteta, odmah se obratite lekaru za savet i procenu.

Lečenje i Tretman Boginja kod Dece

Lečenje boginja kod dece može varirati u zavisnosti od ozbiljnosti simptoma i opšteg zdravstvenog stanja deteta. U ovom odeljku ćemo razmotriti opcije lečenja i tretmana boginja kod kuće i situacije kada je potrebna medicinska intervencija.

Kod Kuće

Većina slučajeva boginja kod dece može se lečiti kod kuće. Evo nekoliko koraka i saveta za lečenje kod kuće:

 • Odmor: Detetu je potreban odmor kako bi se oporavilo. Omogućite mu da se odmara i spava prema potrebi.
 • Ishrana i Hidratacija: Ponudite laganu i hranljivu hranu kako biste održavali energiju deteta. Takođe je važno da se dete redovno hidrira kako bi se sprečila dehidracija.
 • Lagana Odeća: Oblačite dete u lagane, prozračne odevne predmete kako biste smanjili svrab. Izaberite pamučnu odeću koja ne iritira kožu.
 • Nokti Kratki: Držite nokte deteta kratkim kako biste sprečili ogrebotine kože i infekcije.
 • Lekovi za Temperaturu: U dogovoru s lekarom, možete dati paracetamol ili ibuprofen kako biste smanjili temperaturu i ublažili bol.
 • Tople Kupke: Topla kupka može pomoći u ublažavanju svraba. Koristite blage deterdžente za telo.
 • Antipruritični Krema: Ako je svrab ozbiljan, lekar može preporučiti upotrebu antipruritičnih krema ili losiona.

Medicinska Intervencija

U nekim slučajevima, boginje kod dece mogu zahtevati medicinsku intervenciju. Ovo je obično potrebno kada se pojave komplikacije ili kada simptomi postanu ozbiljniji. Medicinska intervencija može uključivati:

 • Antivirusni Lekovi: U retkim slučajevima, lekar može propisati antivirusne lekove za decu sa ozbiljnim simptomima ili komplikacijama.
 • Hospitalizacija: Ako dete razvije ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća ili encefalitis, može biti potrebna hospitalizacija radi praćenja i lečenja.
 • Preventivna Vakcinacija: U slučaju kontakta sa osobom koja ima boginje, dete može biti vakcinisano kako bi se sprečila infekcija ili ublažile simptomi.
 • Izolacija: Tokom perioda infekcije, važno je izolovati dete od drugih kako bi se sprečilo širenje virusa.

Važno je obratiti se lekaru ako dete razvije ozbiljne simptome kao što su visoka temperatura, ozbiljna infekcija osipa ili teškoće s disanjem. Pravilna medicinska intervencija može pomoći u sprečavanju komplikacija i bržem oporavku deteta od boginja.

Prevencija i Imunizacija Boginja kod Dece

Prevencija boginja kod dece je ključna za sprečavanje širenja bolesti i zaštitu dece od potencijalno ozbiljnih komplikacija. U ovom odeljku ćemo istražiti strategije prevencije, uključujući vakcinaciju i koncept imuniteta krda.

Vakcinacija

Vakcinacija je najefikasniji način prevencije boginja kod dece. Evo ključnih informacija o vakcinaciji protiv boginja:

decije boginje

 

 • MMR Vakcina: Vakcina protiv boginja, zauški i rubeole (MMR) je rutinska deo imunizacionog programa za decu. Ova vakcina pruža zaštitu od boginja i drugih bolesti.
 • Prva Doza: Prva doza MMR vakcine obično se daje detetu između 12. i 15. meseca života.
 • Druga Doza: Druga doza MMR vakcine obično se daje između 4. i 6. godine života. Ova druga doza poboljšava dugoročni imunitet.
 • Efikasnost Vakcine: MMR vakcina je veoma efikasna u sprečavanju boginja. Nakon dve doze vakcine, dete ima visok nivo zaštite.
 • Važnost Imunizacije: Vakcinacija je ključna kako bi se postigao kolektivni imunitet i sprečilo širenje bolesti među populacijom. Važno je da roditelji prate vakcinacijski kalendar i osiguraju da deca prime sve potrebne doze.

Imunitet Krda

Imunitet krda je koncept koji se odnosi na situaciju kada veći deo populacije razvije imunitet na određenu bolest. Ovaj koncept je od suštinskog značaja za prevenciju boginja kod dece:

 • Kolektivni Imunitet: Kada dovoljno ljudi u zajednici bude vakcinisano protiv boginja, virus ima otežanu šansu da se širi među populacijom. To štiti i one koji nisu vakcinisani, kao što su deca preosetljiva na vakcinaciju.
 • Zaštita Grupa s Rizikom: Imunitet krda štiti i one koji ne mogu da prime vakcinu iz medicinskih razloga, poput osoba s ozbiljnim imunodeficijencijama.
 • Održavanje Imuniteta: Da bi se održao efikasan kolektivni imunitet, važno je da se svi pridržavaju vakcinacijskog kalendara i redovno se vakcinišu.

Imunitet krda je ključna komponenta u sprečavanju epidemija boginja i drugih zaraznih bolesti. Roditelji i zajednica treba da podrže vakcinaciju kako bi se postigao ovaj važan cilj.

Prevencija boginja kod dece je moguća kroz vakcinaciju i stvaranje kolektivnog imuniteta. Vakcinacija je najefikasniji način zaštite deteta od ove bolesti, a imunitet krda štiti celu zajednicu. Roditelji bi trebali sarađivati s lekarima kako bi osigurali da deca budu vakcinisana prema preporukama i doprineli prevenciji boginja.

Pročitajte i naš tekst o idejama za rođendanske poklone.

Kako Se Brinuti o Detetu Tokom Infekcije Boginjama

Briga o detetu tokom infekcije boginjama zahteva posebnu pažnju i pažljivu negu. Ovo je ključno za brz oporavak i sprečavanje komplikacija. Evo detaljnih smernica o tome kako pravilno brinuti o detetu tokom infekcije boginjama:

Ishrana i Hidratacija

Lagan, Hranljiv Obrok: Ponudite detetu laganu i hranljivu hranu koja je lako svarljiva. Supe, kuvana jela i voće su dobar izbor. Izbegavajte teške, masne obroke.

 • Dovoljna Hidratacija: Održavanje hidratacije je ključno tokom bolesti. Dajte detetu dovoljno vode, čaja ili biljnog napitka kako biste sprečili dehidraciju. Elektrolitski napici mogu pomoći u slučaju povraćanja ili proliva.
 • Male Porcije: Dajte detetu manje, ali češće obroke kako biste smanjili pritisak na želudac i olakšali varenje.

Odmor i Izolacija

Pravilan Odmor: Detetu je potreban odmor kako bi se oporavilo. Omogućite mu dodatno vreme za spavanje i ležanje.

 • Izolacija: Izolirajte dete od drugih tokom perioda bolesti kako biste sprečili širenje infekcije. Boginje su vrlo zarazne, pa je važno da dete ostane kod kuće dok traje period inkubacije i tokom simptoma.
 • Zabava i Distrakcija: Ponudite igre, knjige i druge oblike zabave kako biste dete zadržali zainteresovanim i sklonjenim od dosade.

Simptomi Koji Zahtevaju Hitnu Pomoć

Iako su boginje obično blage i prolaze bez komplikacija, postoje simptomi koji mogu ukazivati na ozbiljne probleme i zahtevati hitnu pomoć. Obratite se lekaru ako primetite bilo koji od sledećih simptoma:

decije boginje

 • Visoka temperatura koja ne reaguje na lekove za snižavanje temperature.
 • Ozbiljna infekcija osipa ili znakovi sekundarne infekcije.
 • Teškoće s disanjem.
 • Teški bolovi u stomaku ili grlu koji ometaju detetovu sposobnost za unos hrane ili tečnosti.
 • Ozbiljna dehidracija (znakovi uključuju suva usta, suze koje ne teku, malo mokrenje).

Važno je da roditelji budu pažljivi prema simptomima deteta i da se konsultuju s lekarom u slučaju zabrinutosti. Brza medicinska intervencija može sprečiti komplikacije i osigurati brz oporavak od boginja.

Komplikacije i Posledice Boginja kod Dece

Boginje kod dece obično su blage i prolaze bez ozbiljnih komplikacija. Međutim, u retkim slučajevima mogu se pojaviti komplikacije koje zahtevaju medicinsku pažnju. Ovde ćemo razmotriti potencijalne komplikacije i posledice boginja kod dece:

 • Upala Pluća: Kod neke dece, boginje mogu izazvati upalu pluća, što može dovesti do teškog kašlja, otežanog disanja i zahteva bolničku negu.
 • Encefalitis: Ovo je retka, ali ozbiljna komplikacija koja uključuje upalu mozga. Simptomi uključuju konvulzije, promene ponašanja i mentalnu konfuziju.
 • Ozbiljan Osip: Kod neke dece, osip može postati ozbiljan i izazvati sekundarne infekcije ili ožiljke na koži.
 • Bakterijske Infekcije: Kratke nokte kod deteta kako biste sprečili ogrebotine kože i bakterijske infekcije.
 • Bol u Uvodu u Uši (Otitis Media): Boginje mogu povećati rizik od infekcija uha.
 • Drugačije Infekcije: Slabljeni imunološki sistem tokom infekcije boginjama može povećati rizik od drugih infekcija.

Važno je napomenuti da su ove komplikacije retke, ali je važno da roditelji budu svesni mogućnosti i brzo reaguju ako primete ozbiljne simptome kod svog deteta.

Boginje kod dece su infekcija koja se obično rešava sama od sebe i retko dovodi do ozbiljnih komplikacija. Pravilna nega, odmor i hidratacija igraju ključnu ulogu u brzom oporavku. Vakcinacija je najefikasniji način prevencije boginja i važno je da roditelji podrže vakcinacijske programe kako bi zaštitili svoju decu i zajednicu od ove zarazne bolesti.

Napominjemo da je ovaj tekst informativan i ne zamenjuje stručno mišljenje lekara. U slučaju bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti u vezi sa zdravljem deteta, obavezno se konsultujte s pedijatrom ili lekarom opšte prakse. Brza medicinska procena može biti ključna za identifikaciju i rešavanje bilo kakvih komplikacija ili ozbiljnijih simptoma.