Nindža kornjače • istorija, imena, epizode...

Home » blog » Nindža kornjače – istorija, imena, epizode…

Teenage Mutant Ninja Turtles odnosno Nindža Kornjače, poznati i kao TMNT, su kultni crtani junaci koji su obeležili mnoge generacije i ostavili dubok utisak u svetu zabave. Njihova priča o mladim mutantnim kornjačama koje se bore protiv zla pod vođstvom svog učitelja Splintera osvojila je srca mnogih, iako su počeli kao strip, brzo su pronašli put do televizije, filma i video igara. Ako ste već obožavalac ili tek želite da saznate više o ovim junacima u pola ljuske, pola kornjače, nastavite čitati!

Tabela sadržaja

Poreklo Ninja Kornjača

Priča o stvaranju Teenage Mutant Ninja Turtles je jednako fascinantna kao i njihove avanture. Sve je počelo u malom kafiću u New Hampshireu, gde su Kevina Eastmana i Peter Laird vodili svoje razgovore i smišljali nove ideje. Odlučili su da stvore nešto sasvim drugačije, nešto što će se izdvojiti iz mase standardnih superheroja.

Da li znate da su ih inspirisali slučajni susreti sa pizzom i čudnim naslovima stripova? U trenucima kreativnog nadahnuća, Eastman i Laird su došli na ideju da kombinuju dva potpuno nespojiva elementa: ninje i kornjače. Iako zvuči smešno, ta kombinacija je dovela do stvaranja jednih od najvoljenijih crtanih junaka u istoriji.

Nakon što su nacrtali prvi strip, koji je bio niskobudžetni projekat, nazvali su ga “Teenage Mutant Ninja Turtles” i objavili ga 1984. godine. Strip je bio neočekivano popularan, a ova čudna četvorka kornjača koja je bila obdarena ninža veštinama ubrzo je postala hit među fanovima.

Interesantno je da su imena kornjača dobili po velikanima italijanske renesanse Leonardu da Vinčiju, Donatellu Boticelliju, Raphaelu Sanziju i Michelangelu Buonarrotiju, što je pridalo dubinu i kulturni sloj ovim likovima.

Rast i Razvoj Ninja Kornjača

Nakon uspeha prvog stripa, Eastman i Laird su proširili svoje carstvo Ninja kornjača, izdajući više stripova i, konačno, stvarajući crtani serijal 1987. godine. Iako su tada radili s ograničenim budžetom i tehnološkim sredstvima, uspeli su da stvore kultni crtani serijal koji će ostati u srcima mnogih.

Tokom vremena, Ninja kornjače su proširile svoj spektar na film i video igre, postajući ikone popularne kulture. Njihova sposobnost da se prilagode i ostanu relevantni kroz različite generacije je zapanjujuća.

Ninja Kornjače danas

Danas, Ninja kornjače su i dalje aktivne u svetu crtanih serija i drugih medija, privlačeći nove fanove i podsećajući starije generacije na svoju mladost. Njihova popularnost je neosporna, a njihova priča o izuzetnosti, timskom radu i borbi protiv zla nikada nije izgubila svoju privlačnost.

Osim crtanih serija i filmova, Nindža kornjače su postale ikoni cosplay zajednice, i često se mogu videti na konvencijama širom sveta. Njihove akcione figure, stripovi, igre i drugi proizvodi i dalje se prodaju u velikim količinama, čineći ih jednim od najuspešnijih franšiza u istoriji zabave.

Za sve ljubitelje hrane, pogledajte recept za mini pice.

Nindža Kornjače u Crtanim Serijama

Crtane serije su jedan od glavnih načina na koji su Ninja kornjače osvojile srca gledalaca širom sveta. Tokom godina, različite serije su donosile svoje jedinstvene elemente, ali su uvek zadržavale esenciju ove neobične timskog grupe. Evo dubljeg uvida u neke od najupečatljivijih serija i njihove klasične trenutke: 

Teenage Mutant Ninja Turtles (1987-1996): Ova je serija, sada već klasik, prva uvela gledaoce u svet Ninža kornjača. Na humorističan način, pratila je njihove borbe protiv Shreddera i njegovih zločinačkih planova. Jedan od nezaboravnih trenutaka je upravo humor serije, sa referencama na pop kulturu i urnebesnim dosetkama koje su privukle publiku svih uzrasta.

Teenage Mutant Ninja Turtles (2003-2009): Ova verzija serije donela je moderniji izgled i ton, istražujući dublje priče i karaktere kornjača. Jedan od klasičnih trenutaka je povratak starog neprijatelja, Usagi Yojimboa, antropomorfnog zeca sa samurajskim karakterom, što je oduševilo fanove i pokazalo ljubav autora prema japanskoj kulturi.

Teenage Mutant Ninja Turtles (2012-2017): Ova serija je donela modernizaciju i novu dimenziju priči, a jedan od najupečatljivijih trenutaka je kada su Ninja kornjače kroz vremeplov putovale u prošlost, sretale se s raznim istorijskim ličnostima i suočavale se sa vlastitom sudbinom.

Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles (2018-2020): Ova serija je prepoznatljiva po svom smelim i duhovitim pristupom. Klasični trenuci uključuju nove dizajne i karakterizaciju kornjača, kao i raznovrsne protivnike, uključujući barokoko-inspirisanog zlikovca Barona Draxuma.

Ostavljanje Traga Kroz Generacije

Crtane serije Nindža kornjača nisu samo zabava; one su deo kulturne baštine koja je ostavila traga kroz generacije. Iako su se različite serije menjale u tonu i stilu, one su uvek očuvale srž ovih jedinstvenih junaka i njihovu neprestanu borbu za pravdu. Kroz smeh, akciju i dublje priče, Nindža kornjače su inspirisale mnoge fanove da preispitaju koncept herojstva, timskog rada i prijateljstva.

Saznajte sve o Patrolnim Šapama.

Pogledajte i ideje o muškim imenima za decu.

Nindža Kornjače • imena

Svaka avantura Nindža kornjača upotpunjena je raznolikim i nezaboravnim likovima – kako prijateljima, tako i neprijateljima. Ovi karakteri čine svet TMNT serija bogatim i dinamičnim, dodajući dubinu priči i uvek iznenađujući gledaoce. U nastavku, upoznaćemo vas s nekim od najvažnijih i najupečatljivijih likova iz Nindža kornjača univerzuma.

Ninja Kornjače: Leonard, Donatelo, Raphael i Michelangelo

Naravno, ne možemo razgovarati o svetu Ninja kornjača bez upoznavanja samih junaka – Leonarda, Donatella, Raphaela i Michelangela, četiri mutantne kornjače koje čine srce ove franšize.

Leonardo (Leo):

 

Leonardo, poznat kao Leo, je vođa kornjača, a i srce tima. Njegova plava bandana ne samo da ga čini prepoznatljivim, već i odražava njegovu smirenost i odgovornost. Leo je jedna od ključnih figura u priči o Nindža kornjačama i nosi teret vođstva s velikom posvećenošću.
Uprkos svom mladalačkom izgledu i oblačenju u bandanu, Leo je odgovorna i disciplinovana kornjača, često smirujući sukobe unutar tima. Njegova veština u upravljanju katana, japanskih mačeva, čini ga smrtonosnim borcem, ali takođe pokazuje njegovu predanost treniranju i učenju.
Leonardo često nosi breme donošenja teških odluka, upravljanja timom i čuvanja svih članova na sigurnom. Njegova karakterna dubina i odgovornost čine ga jednim od najomiljenijih likova među obožavaocima Ninja kornjača.

 • Boja Bandane: Plava
 • Oružje: Katane
 • Ličnost: Leonardo je vođa kornjača. On je odgovoran, disciplinovan i posvećen svom treningu. Svojom vođstvom usmerava tim kroz mnoge opasnosti.
Zanimljivost: U mnogim verzijama priče, Leonardo je prikazan kao najozbiljniji i najposvećeniji treningu. Takođe, u originalnom stripu, nosio je crnu bandanu pre nego što je došlo do različitih boja za svaku kornjaču.
 

Donatelo (Donnie):

 
Ljubičasta bandana, koju nosi Donatello, označava njegove veštine i karakterističnu ulogu u timu Ninja kornjača. Donatelo je tehnički genije i inovator, čije je izumiteljsko umeće često ključno za rešavanje problema i preživljavanje tima. 
Donatello je ne samo tehnički nadaren već i izuzetno inteligentan. Njegova sposobnost da razume i rukuje složenom tehnologijom često dolazi do izražaja u serijama. Bilo da su u pitanju računari, oružje ili komunikacioni uređaji, Donnie je kornjača koja će smisliti rešenje. 
Iako Donatello često provodi vreme za radnim stolom i laboratorijskim eksperimentima, on je spreman da se suoči s opasnostima i svoje tehnološke veštine koristi u borbi za pravdu. Njegova ljubičasta bandana simbolizuje njegovu strast prema inovacijama i njegov doprinos timu Ninja kornjača. 
 
 • Boja Bandane: Ljubičasta
 • Oružje: Bosstaff
 • Ličnost: Donatelo je genijalac i tehnički stručnjak grupe. On je strastveni izumitelj i često odgovoran za stvaranje oružja i opreme koju kornjače koriste.

Zanimljivost: Donatelo je često prikazivan kao ljubitelj tehnologije i računara. Njegove inovacije često su ključne za rešavanje problema u serijama.

Raphael (Raph):


Crvena bandana koju nosi Rafaelo, poznat kao Raph, odražava njegovu buntovničku prirodu i snažan karakter. On je borac u srcu i duši, s gotovo neobuzdanom energijom koju donosi u svaku borbu i avanturu.
Raphael je često prikazivan kao najimpulsivniji član tima, često neslaganja s vođom Leonardom i često izražava svoje mišljenje na glasan i direktan način. Njegova veština sa saisima, tradicionalnim japanskim oružjem, čini ga efikasnim borcem i često ga stavlja u središte akcije.
Iza njegove buntovničke fasade, Raphael je duboko privržen svojoj porodici i prijateljima, a njegova hrabrost i odlučnost često su ključni faktor u prevazilaženju opasnosti. Njegova crvena bandana predstavlja ne samo njegovu strast za borbom već i njegovu sposobnost da se suoči s teškim situacijama s hrabrošću i nepokolebljivom verom.
 
 • Boja Bandane: Crvena
 • Oružje: Sais
 • Ličnost: Raphael je poznat po svojoj impulsivnosti i borbenom duhu. Često se sukobljava s Leonardom oko vođstva i pravaca kojim bi tim trebao ići.
Zanimljivost: Raphael je često prikazivan kao najteži karakter među kornjačama, ali duboko se brine o svojoj porodici i prijateljima.
 

Michelangelo (Mikey):

 
Naranđasta bandana koju nosi Mikelanđelo, poznat kao Mikey, odražava njegovu duhovitu i zabavnu prirodu. On je majstor zabave i humorista tima, donoseći osvežavajući smeh i pozitivnu energiju u sve svoje avanture. Mikey je kornjača koja nikada ne gubi svoj smisao za humor, čak i u najtežim situacijama. Njegova vesela priroda često služi kao lek za napetost unutar tima. Iako se često čini površnim i bezbrižnim, Mikelanđelo je duboko posvećen svojoj porodici i prijateljima.
Njegova veština sa nunchakusima (nunčake), tradicionalnim azijskim oružjem, čini ga agilnim borcem i često ga stavlja u središte akcije. Naranđasta bandana odražava njegovu sposobnost da donese svetlost i zabavu u najmračnije trenutke.
 
 • Boja Bandane: Naranđasta
 • Oružje: Nunchakusi
 • Ličnost: Michelangelo je kornjača koja donosi humor i zabavu u tim. Poznat je po svom smislu za humor i ljubavi prema pizzi.
Zanimljivost: Michelangelo je često omiljeni karakter mnogih fanova zbog svoje zabavne ličnosti. Njegova nesebičnost i pozitivna energija često su ključni faktor u prevazilaženju problema.
 
Svaka od ovih kornjača ima svoj jedinstveni karakter i doprinos timu. Njihove interakcije i dinamika čine srž priče o Ninja kornjačama i doprinose dubini ovih omiljenih crtanih junaka.

Bezvremeni favorit za doručak, domaće i američke palačinke.

Prijatelji Ninja Kornjača

Svaka avantura Nindža kornjača upotpunjena je raznolikim i nezaboravnim likovima – kako prijateljima, tako i neprijateljima. Ovi karakteri čine svet TMNT serija bogatim i dinamičnim, dodajući dubinu priči i uvek iznenađujući gledaoce. U nastavku, upoznaćemo vas s nekim od najvažnijih i najupečatljivijih likova iz Ninja kornjača univerzuma.

Splinter:

Splinter je mnogo više od običnog prijatleja kornjača. On je mudri učitelj i mentor Ninja kornjača, igrajući ključnu ulogu u njihovom razvoju kao heroja. On je često prikazivan kao nosilac dubokih filozofskih uvida, često delujući kao moralni kompas za svoju mutantnu porodicu.

Ono što Splintera čini posebnim jeste njegovo poreklo. U različitim verzijama priče, Splinterovo poreklo je povezano sa Hamato Yoshijem, istaknutim ratnikom koji je postao Splinter nakon mutacije. Ova priča dodaje složenost i dubinu karakteru Splintera, dodajući dimenziju njegovom odnosu s kornjačama.

Pored svog uloga u obuci kornjača, Splinter je takođe poznat po svojoj veštini u borbi, često se prikazuje kao majstor borilačkih veština i ninđutsua. Njegova prisutnost u životima kornjača nije samo pedagoška, već i emotivna, čineći ga ključnim delom njihovog timskog duha i porodičnog okruženja.

April O’Neil:

April O’Neil je nezavisna i hrabra novinarka koja se brzo povezuje s Ninja kornjačama. Njena uloga u serijama često je ključna za napredak priče i razvoj likova. Njena hrabrost i spremnost da istražuje misteriozne događaje donose je u kontakt sa kornjačama, što započinje dugotrajno prijateljstvo.

Ejpril je poznata po svom specifičnom odnosu s kornjačama. Ona je često ključna veza između njih i sveta izvan njihovih kanalizacija. Njena sposobnost da ostanete staložena u stresnim situacijama i rizikuje sve kako bi otkrila istinu čini je dragocenim delom tima Ninja kornjača.

Kroz svoje istraživačke avanture i saradnju sa kornjačama, April se razvija u snažnog i samostalnog lika. Njena prisutnost u serijama često služi kao podsećanje na važnost istine, hrabrosti i prijateljstva u svetu Ninja kornjača.

Casey Jones

Casey Jones je jedinstven član Ninja kornjača univerzuma jer nema supermoći ili mutaciju, već se suočava sa zlom snagom volje i svojom strašću za pravdom. Poznat po svojim hokejaškim rekvizitima, uključujući hokejašku palicu i masku za lice, Casey je spreman da se suoči sa svim pretnjama koje se pojave.

Njegova nekonvencionalna priroda i hrabrost ga često dovode u sukobe s kriminalcima, čineći ga ključnim borcem za pravdu u svetu Ninja kornjača. Njegova motivacija za borbu protiv zla često je duboko ukorenjena u ličnim traumama i iskustvima.

Pored borbe protiv neprijatelja, Casey Jones je takođe ključni lik u dinamici unutar tima Ninja kornjača. Njegova prisutnost donosi dodatnu dimenziju odnosima unutar grupe, a njegov nekonvencionalni stil borbe dodaje raznolikost u timski pristup.

Kroz istraživanje Caseyjevih akcija, motivacije i ključnih trenutaka iz njegovih avantura, razumećemo dubinu ovog hrabrog borca za pravdu i njegovu nezaboravnu ulogu u svetu Ninja kornjača

Neprijatelji Nindža Kornjača​

Svet Ninja kornjača je prepun raznovrsnih i nezaboravnih likova, a među njima se ističu njihovi neprijatelji – gospodari zla i večni suparnici. Ovi zlikovci, svako na svoj jedinstven način, predstavljaju stalnu pretnju za grad i heroje koje danas poznajemo i volimo. Njihove ikonične kacige, oklopi i karakteristike čine ih prepoznatljivim i nezaobilaznim delom Ninja kornjača univerzuma.

Među najpoznatijim neprijateljima kornjača ističu se Šreder sekač, gospodar kriminalne imperije; Krang, vanzemaljsko biće iz druge dimenzije; i dvojac Bebop i Rocksteady, neobuzdani i često smešni zločinci. Svaki od ovih neprijatelja ima svoje motivacije, poreklo i specifične uloge u priči o Ninja kornjačama.

Kroz dublje istraživanje ovih karakterističnih zlikovaca, otkrićemo njihove složene karaktere, dinamiku s Ninja kornjačama i raznolikost njihovih zlokobnih planova. Iako su naizgled nepobedivi, njihova duboka povezanost s herojima često donosi neočekivane preokrete i razotkriva dublje aspekte priče.

Shredder (Šreder sekač): Vođa Zločinačke Imperije i Najveći Neprijatelj

Shredder, poznat i kao Oroku Saki u nekim verzijama priče, je glavni neprijatelj Ninja kornjača. On je tajanstveni, vešt i opasan vođa kriminalne organizacije koja predstavlja stalnu pretnju gradu. Shredderova ikonična kaciga i oklopljeno odelo čine ga prepoznatljivim i strašnim zločincem.

O Šrederovom poreklu postoje različite verzije u različitim medijima, ali u većini priča on je osoba koja je postala zločinac nakon nekog traumatičnog iskustva. Njegova motivacija za uništavanjem Ninja kornjača često je duboko ukorenjena u njegovoj potrazi za moći i osvetom.

Shredder je majstor borilačkih veština i taktičar. Njegove borbe s Ninja kornjačama su uvek izazovne i dinamične. Iako je često prikazivan kao glavni neprijatelj, kompleksnost njegovog lika često ga čini intrigantnim i nekadašnjim saveznikom u borbi protiv većih pretnji.

Krang: Iz Dimenzije X i Vlasnik Technodroma

Krang je vanzemaljsko biće iz druge dimenzije koje se često pojavljuje kao jedan od glavnih neprijatelja Ninja kornjača. On je poznat po svom karakterističnom izgledu: malom roze mozgu smeštenom u mobilnom oklopu. Krangova dubina karaktera često dolazi do izražaja kroz njegove veštine manipulacije i intelektualne snage.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika Kranga je njegova veština da kontroliše ogromni tehnički čudovište poznato kao Technodrome. Ova mobilna tvrđava često služi kao osnovna baza iz koje Krang i Shredder smišljaju svoje planove za osvajanje sveta.

Krangova motivacija je često povezana sa željom za osvajanjem Zemlje za svoje potrebe i povratak u svoju dimenziju. Njegovi planovi obično uključuju tehnološke naprave i eksperimente koji predstavljaju velike pretnje za svet Ninja kornjača i ceo grad.

Bebop i Rocksteady: Bezumni Zločinci i Njihova Nezaustavljiva Ludačka Vožnja

U svetu Ninja kornjača, gde je akcija i avantura svakodnevna pojava, postoji jedan dvojac zločinaca koji donosi dozu komedije i kaosa – Bebop i Rocksteady. Ovaj neobuzdani par često služi kao smešan, ali i ozbiljan protivnik kornjačama, čineći ih nezaobilaznim delom neprijateljske galerije.

Bebop je mutirana svinja, dok je Rocksteady mutirani nosorog, a njihove transformacije su rezultat mutacije koju je izazvao ozloglašeni Krang. Ovaj dvojac nije poznat po svojoj inteligenciji, ali nadoknađuju to fizičkom snagom, beskrajnom hrabrošću i neustrašivošću.

Njihova ludačka vožnja kroz avanture često uključuje razne neuspele pokušaje da izvrše zle planove, uz mnogo smeha i akcije. Njihova veza s glavnim negativcima, poput Shreddera, često dovodi do nepredvidljivih situacija i haosa u svetu Ninja kornjača.

Bebop i Rocksteady su neprijatelji koji se vole i mrze i koji često donose elemente komedije u priču. Njihova prisutnost dodaje raznolikost i zabavu u svet Ninja kornjača, a njihova hrabrost, iako neobična, čini ih izazovnim protivnicima za kornjače.

Pročitajte i naš tekst o idejama za rođendanske poklone.

Kalabunga!

Dok koračamo u zaključak o Ninja kornjačama, ne možemo a da ne budemo preplavljeni nostalgičnim osećanjem za ovim neustrašivim četvorkama. Ovi čarobni likovi su ostavili neizbrisiv trag u srcima generacija, ispisujući priče o hrabrosti, porodičnom zajedništvu i borbama za pravdu.

I dok se sećamo njihovih avantura, kako su rasli i razvijali se zajedno s nama, ne možemo zaboraviti šta su nas naučili. Leonardo nas podseća na važnost odgovornosti, Donatello na snagu inovacije, Raphael na važnost iskrenosti i hrabrosti, a Michelangelo na lepotu humora i ljubavi prema životu.

Ali Ninja kornjače su mnogo više od samih kornjača. Svaki lik u njihovom svetu donosi dubinu, dinamiku i nezaboravne trenutke. Isto tako, njihovi neprijatelji – Shredder, Krang, Bebop i Rocksteady – čine priču bogatom i izazovnom, dodajući složenost u borbi za pravdu.

Nostalgija nas vraća u dane kada smo prvi put upoznali ove junake, gledajući ih kako se bore protiv zla i podsećajući se na naše omiljene epizode. I dok se svet oko nas neprestano menja, Nindža kornjače ostaju čvrsto ukorenjene u našim srcima, podsećajući nas na vrednosti koje su večne.

Zato, neka kornjače i dalje čuvaju svoju kanalizaciju i patroliraju noćima, spremne za nove avanture, jer u njihovom svetu nikada nije dosadno. Neka njihova hrabrost i nepokolebljiva volja budu inspiracija za sve nas, dok nastavljamo da se borimo za pravdu i zajedništvo, uprkos svim izazovima koje život baca pred nas. Neka se Ninja kornjače nastave širiti, donoseći osmehe i hrabrost generacijama koje dolaze. Cowabunga!