Recept za palačinke • domaće, američke, posne...
Palačinke su bezvremeni favorit za doručak, brzi ručak ili slatku poslasticu u bilo koje doba dana. Njihova neodoljiva kombinacija mekoće i ukusa čini ih omiljenim jelom širom sveta. Upravo zbog te raznolikosti i prilagodljivosti, palačinke su postale prava umetnost u pripremi, s beskrajnim mogućnostima za kreativnost u kuhinji.
U ovoj blog objavi, istražićemo najbolje recepte za različite vrste palačinki i podeliti sa vama tajne za savršeno mekane i ukusne palačinke. Bez obzira da li preferirate klasične palačinke, sočne američke varijante, ili želite isprobati posne verzije, ovde ćete pronaći inspiraciju za svoj sledeći obrok.
Započnimo putovanje kroz svet palačinki i otkrijmo kako pripremiti palačinke koje će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Pratite nas dok razbijamo tajne pripreme najboljih palačinki za svaku priliku.
Dakle, bez daljeg odlaganja, krenimo u avanturu ukusa i tekstura koje pružaju palačinke!
Tabela sadržaja
Recept za (domaće) palačinke
Domaće palačinke su neprevaziđeni doručak koji svako od nas pamti iz detinjstva. Mekane i vazdušaste, ove palačinke su savršeno glatke i idealno se slažu sa sirupom, džemom, ili čak čokoladnim namazom. Bez obzira na vašu omiljenu kombinaciju, klasični recept za palačinke je osnova koju svako treba znati.
SASTOJCI:
- 1 šolja brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 šolja mleka
- 1 jaje
- 2 kašike rastopljenog maslaca
- 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
- Dodatno maslac ili ulje za premazivanje tiganja
KORACI PRIPREME KLASIČNIH PALAČINKI:
- Pomešajte Suvu I Mokru Smešu: U jednoj činiji, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, i prstohvat soli. U drugoj činiji, umutite jaje i dodajte mleko, rastopljeni maslac i vanilin šećer (ako ga koristite).
- Spojite Sastojke: Polako sipajte mokru smesu u suve sastojke. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Pazite da ne premešate previše; nekoliko grudvica je sasvim u redu.
- Zagrejte Tiganj: Stavite neprijanjajući tiganj na srednje jaku vatru i dodajte malo maslaca ili ulja kako biste sprečili da se palačinke zalepe.
- Pecite Palačinke: Kada je tiganj dovoljno zagrejan, sipajte male količine smese na tiganj. Veličina palačinke zavisi od vašeg ukusa. Pecajte dok se na površini ne pojave balončići, a ivice postanu zlatno smeđe, otprilike 2-3 minuta.
- Okrenite Palačinke: Okrenite palačinku i pecite je s druge strane dok ne postane zlatno smeđa.
- Servirajte Toplo: Izvadite palačinke iz tiganja i servirajte ih toplo sa vašim omiljenim prelivom.
Trikovi za Savršene Klasične Palačinke:
- Ne mešajte smesu previše da biste sačuvali mekoću palačinki.
- Koristite pravilnu temperaturu tiganja – tiganj treba biti dovoljno zagrejan pre nego što počnete peći palačinke.
- Ako želite ekstra mekane palačinke, dodajte malo jogurta u smesu.
- Za još veći ukus, poslužite ih sa svežim voćem, medom, ili prelivima po vašem izboru.
Sada znate kako da pripremite klasične palačinke koje će vas odvesti na nostalgično putovanje kroz ukus djetinjstva. Sledeće, istražićemo recepte za američke palačinke, pa ostanite sa nama da proširimo vašu kulinarsku paletu.
Za sve ljubitelje hrane, pogledajte recept za mini pice.
Recept za američke palačinke
Američke palačinke, poznate i kao pancake, razlikuju se od klasičnih palačinki po svom karakterističnom obliku, debljini i mekoći. Ove palačinke su savršen doručak koji će vas razbuditi i ostaviti vas sa osmehom na licu. U ovom odeljku, otkrićemo vam kako pripremiti američke palačinke koje će vas oduševiti.
SASTOJCI:
- 1 šolja brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 1 šolja mleka
- 1 jaje
- 2 kašike rastopljenog maslaca
- 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
- Dodatno maslac ili ulje za premazivanje tiganja
PRIPREMA AMERIČKIH PALAČINKI:
- Pomešajte Sastojke: U činiji, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
- Mokra Smeša: U drugoj činiji, umutite jaje i dodajte mleko, rastopljeni maslac i vanilin šećer (ako ga koristite).
- Spojite Sastojke: Polako sipajte mokru smesu u suve sastojke. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Zagrejte Tiganj: Stavite neprijanjajući tiganj na srednje jaku vatru i dodajte malo maslaca ili ulja kako biste sprečili da se palačinke zalepe.
- Pecite Palačinke: Kad je tiganj dovoljno zagrejan, sipajte male količine smese na tiganj. Američke palačinke su obično manje i deblje od klasičnih palačinki. Pecajte dok se na površini ne pojave balončići, a ivice postanu zlatno smeđe, otprilike 2-3 minuta.
- Okrenite Palačinke: Okrenite palačinku i pecite je s druge strane dok ne postane zlatno smeđa.
- Servirajte Toplo: Izvadite palačinke iz tiganja i servirajte ih toplo.
Razlika Između Klasičnih i Američkih Palačinki:
Američke palačinke su deblje, vazdušastije i često sadrže prašak za pecivo i sodom bikarbonom kako bi postigle njihov karakterističan volumen i mekoću. Klasične palačinke su tanje i obično ne koriste ove sastojke, što ih čini različitim u teksturi i ukusu.
Američke palačinke su često manjeg prečnika, a klasične palačinke su obično veće. Oba recepta imaju svoje jedinstvene čari, pa isprobajte i odlučite koja vam više odgovara.
Sada, kada znate kako pripremiti ukusne američke palačinke, spremni ste za još ukusnih recepata. Nastavite čitati kako bismo istražili posne palačinke i još mnogo toga!
Saznajte sve o Patrolnim Šapama.
Recept za posne palačinke
Posne palačinke su odličan izbor za one koji žele uživati u ukusnom doručku ili užini bez upotrebe tradicionalnih sastojaka poput jaja, mleka i maslaca. Ove palačinke su idealne za vegane, osobe koje poste ili one koji žele smanjiti unos masnoća. U ovom odeljku, otkrićemo kako pripremiti ukusne posne palačinke koje će zadovoljiti i najprobirljivije nepce.
SASTOJCI:
- 1 šolja brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 šolja biljnog mleka (npr. bademovo, sojino, ili ovasno mleko)
- 2 kašike rastopljenog kokosovog ulja (ili biljnog margarina)
- 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
- Dodatno kokosovo ulje ili biljni margarin za premazivanje tiganja
Zamene za tradicionalne sastojke:
- Jaja: Da biste zamenili jaja, možete koristiti lanene semenke ili chia seme umućene u vodi. Za svako jaje, koristite 1 kašiku mlevenih lanenih semenki ili chia semena umućenih u 3 kašike vode.
- Mleko: Tradicionalno mleko možete zameniti biljnim mlekom kao što je bademovo, sojino ili ovasno mleko. Ova zamena ne samo da čini palačinke posnijim, već i dodaje blagi orašasti ukus.
- Maslac: Kokosovo ulje je odlična zamena za maslac. Dodaje bogatstvo i ukus, dok čini palačinke sočnima.
- Pomešajte Sastojke: U činiji, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Mokra Smeša: U drugoj činiji, umutite zamenu za jaja (laneno ili chia seme s vodom), dodajte biljno mleko, rastopljeni kokosovo ulje i vanilin šećer (ako ga koristite).
- Spojite Sastojke: Polako sipajte mokru smesu u suve sastojke. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Zagrejte Tiganj: Stavite neprijanjajući tiganj na srednje jaku vatru i dodajte malo kokosovog ulja ili biljnog margarina kako biste sprečili da se palačinke zalepe.
- Pecite Palačinke: Sipajte manje količine smese na tiganj nego za klasične ili američke palačinke. Pecajte dok se na površini ne pojave balončići, a ivice postanu zlatno smeđe, otprilike 2-3 minuta.
- Okrenite Palačinke: Okrenite palačinke i pecite ih s druge strane dok ne postanu zlatno smeđe.
- Servirajte Toplo: Izvadite palačinke iz tiganja i servirajte ih toplo sa omiljenim posnim prelivima kao što su javorov sirup, voće ili orasi.
Trikovi za Savršene Posne Palačinke:
- Koristite dovoljno zamene za jaja kako biste osigurali mekoću i vezivanje smese.
- Birajte biljno mleko koje volite, jer će njegov ukus dodati poseban šarm palačinkama.
- Kokosovo ulje je sjajno za dodatni ukus, ali možete koristiti i biljni margarin.
Ideja za imena vaših kućnih ljubimaca.
Recept za palačinke sa kiselom vodom i mlekom
Da li ste ikada želeli palačinke koje su ne samo ukusne, već i izuzetno mekane i pahuljaste? Palačinke sa kiselom vodom i mlekom su odgovor na taj san! Kiselina iz kisele vode reaguje sa praškom za pecivo kako bi stvorila mehuriće koji čine ove palačinke neodoljivo pufnastim. U ovom odeljku, delimo recept za palačinke koje će se tope u ustima.
SASTOJCI:
- 1 šolja brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 šolja kisele vode
- 1/2 šolje mleka
- 1 jaje
- 2 kašike rastopljenog maslaca
- 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
- Dodatno maslac ili ulje za premazivanje tiganja
Zašto Kiselina?
Kiselina u kiseloj vodi (obično limunov sok ili sirće) reaguje sa praškom za pecivo kako bi oslobodila mehuriće ugljen-dioksida. Ovi mehurići stvaraju pufnaste palačinke koje su mekane i lagane.
PRIPREMA PALAČINKI SA KISELOM VODOM I MLEKOM
- Pomešajte Sastojke: U činiji, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Mokra Smeša: U drugoj činiji, umutite jaje, dodajte kiselu vodu, mleko, rastopljeni maslac i vanilin šećer (ako ga koristite).
- Spojite Sastojke: Polako sipajte mokru smesu u suve sastojke. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Dodajte Kiselu Vodu: Ovde dolazi trik za pahuljaste palačinke. U smesu s praškom za pecivo dodajte kiselu vodu i brzo promešajte. Odmah ćete primetiti stvaranje mehurića.
- Zagrejte Tiganj: Stavite neprijanjajući tiganj na srednje jaku vatru i dodajte malo maslaca ili ulja kako biste sprečili da se palačinke zalepe.
- Pecite Palačinke: Sipajte manje količine smese na tiganj nego za klasične ili američke palačinke. Pecajte dok se na površini ne pojave balončići, a ivice postanu zlatno smeđe, otprilike 2-3 minuta.
- Okrenite Palačinke: Okrenite palačinku i pecite je s druge strane dok ne postane zlatno smeđa.
- Servirajte Toplo: Izvadite palačinke iz tiganja i servirajte ih toplo sa omiljenim prelivima kao što su javorov sirup, voće ili šećer u prahu.
Trikovi za Savršene Pahuljaste Palačinke:
- Ne čekajte predugo između mešanja smese i pečenja. Kiselina iz kisele vode brzo reaguje sa praškom za pecivo, pa ćete dobiti najbolje rezultate ako brzo stavite smesu na tiganj.
- Dodajte vanilin šećer za dodatan ukus. Ovaj sastojak će dodati prijatnu aromu palačinkama.
Palačinke sa kiselom vodom i mlekom su zaista posebne. Njihova tekstura i ukus će vas osvojiti, a priprema je brza i jednostavna. Sada znate kako da napravite palačinke koje će se tope u ustima.
Istražićemo recept za 20 palačinki, kako biste mogli da uživate u njima s porodicom i prijateljima. Nastavite čitati kako biste saznali više!
Recept za 20 palačinaka
Ponekad vam je potrebno više od samo nekoliko palačinki. Možda imate goste koji dolaze, organizujete porodični doručak ili želite napraviti zalihe palačinki za naredne dane. Bez obzira na razlog, ovaj recept će vam pokazati kako da pripremite smesu za 20 palačinki, a da pritom ostanu sveže i ukusne.
SASTOJCI:
- 2 šolje brašna
- 1/4 šolje šećera
- 2 kašike praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 2 šolje mleka
- 2 jaja
- 4 kašike rastopljenog maslaca
- 2 kašičice vanilin šećera (opciono)
- Dodatno maslac ili ulje za premazivanje tiganja
PRIPREMA SMESE ZA 20 PALAČINAKA:
- Pomešajte Sastojke: U velikoj činiji, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
- Mokra Smeša: U drugoj činiji, umutite jaja, dodajte mleko, rastopljeni maslac i vanilin šećer (opciono).
- Spojite Sastojke: Polako sipajte mokru smesu u suve sastojke. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Zagrijte Tiganj: Da biste pripremili veću količinu palačinki, koristite veći tiganj ili gril tiganj. Stavite ga na srednje jaku vatru i dodajte malo maslaca ili ulja kako biste sprečili da se palačinke zalepe.
- Pecite Palačinke: Sipajte male količine smese na tiganj, rasporedite ih ravnomerno. Pazite da ne budu previše blizu, kako biste olakšali okretanje.
- Organizacija je Ključ: Da biste BRZO napravili 20 palačinki, organizacija je ključ. Ako koristite veći tiganj ili gril tiganj, možete peći više palačinki istovremeno. Pratite redosled u kojem ste ih sipali kako biste znali koja je spremna za okretanje.
- Okrenite Palačinke: Kad se na površini palačinki pojave balončići i ivice postanu zlatno smeđe, okrenite ih. To će trajati otprilike 2-3 minuta sa svake strane.
- Servirajte Toplo: Izvadite palačinke iz tiganja i držite ih toplim dok ne završite s celom serijom. Palačinke možete držati toplim u rerni na niskoj temperaturi ili pokrivene krpom.
Trikovi za Savršene Veće Količine Palačinki:
- Da biste olakšali organizaciju i održali palačinke toplim, koristite tiganj sa više otvora ili veliki gril tiganj.
- Pazite na temperaturu tiganja, kako ne biste pregoreli palačinke. Srednja do srednje-niska temperatura je obično idealna.
- Ako želite dodatnu raznovrsnost, možete dodati voće, orahe, čokoladni prah ili druge dodatke u smesu.
S ovim receptom, možete lako pripremiti 20 ukusnih palačinki koje će zadovoljiti čitavu grupu. Bilo da se radi o obiteljskom doručku ili okupljanju s prijateljima, ovi trikovi će vam pomoći da se uspešno uhvatite u koštac s većom količinom palačinki.
Sada, s punim stomakom, možemo preći na razmatranje recepta za palačinke bez mleka…
Pogledajte ideje i značenja ženskih imena za decu.
Recept za palačinke bez mleka
Palačinke bez mleka su savršena opcija za one koji imaju alergije na mleko, vegane ili jednostavno žele eksperimentisati s različitim sastojcima. Iako možda mislite da će nedostatak mleka uticati na ukus i teksturu palačinki, ovaj recept će vas uveriti u suprotno. Palačinke bez mleka mogu biti podjednako mekane, ukusne i zadovoljavajuće.
SASTOJCI:
- 1 šolja brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 šolja biljnog mleka (npr. bademovo, sojino, ili ovasno mleko)
- 2 kašike rastopljenog kokosovog ulja (ili biljnog margarina)
- 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
- Dodatno kokosovo ulje ili biljni margarin za premazivanje tiganja
Zamene za Mleko:
Da biste zamenili mleko u receptu za palačinke, možete koristiti razna biljna mleka kao što su bademovo, sojino, ovasno, ili kokosovo mleko. Ova biljna mleka su dostupna u većini prodavnica i nude različite arome i teksture, tako da možete odabrati ono koje vam najbolje odgovara.
Koraci pripreme palačinki bez mleka:
- Pomešajte Sastojke: U činiji, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Mokra Smeša: U drugoj činiji, umutite biljno mleko, dodajte rastopljeni kokosovo ulje i vanilin šećer (opciono).
- Spojite Sastojke: Polako sipajte mokru smesu u suve sastojke. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Zagrijte Tiganj: Stavite neprijanjajući tiganj na srednje jaku vatru i dodajte malo kokosovog ulja ili biljnog margarina kako biste sprečili da se palačinke zalepe.
- Pecite Palačinke: Sipajte male količine smese na tiganj. Pecajte dok se na površini ne pojave balončići, a ivice postanu zlatno smeđe, otprilike 2-3 minuta.
- Okrenite Palačinke: Okrenite palačinku i pecite je s druge strane dok ne postane zlatno smeđa.
- Servirajte Toplo: Izvadite palačinke iz tiganja i servirajte ih toplo sa omiljenim prelivima kao što su javorov sirup, voće ili šećer u prahu.
Trikovi za savršene palačinke bez mleka:
- Birajte biljno mleko koje volite, jer će njegov ukus dodati poseban šarm palačinkama.
- Kokosovo ulje je odlična zamena za maslac, a takođe dodaje prijatnu notu kokosa.
S ovim receptom, možete uživati u sočnim palačinkama čak i ako izbegavate mleko. Bez obzira na vaše prehrambene potrebe, ovaj recept će vam omogućiti da uživate u ukusnim palačinkama koje su jednako ukusne kao i tradicionalne verzije.
Recept za palačinke na aparatu
Spremanje Palačinki na Aparatu za Palačinke
Aparat za palačinke je odličan alat za ljubitelje ovih ukusnih poslastica. Omogućava brzu i jednostavnu pripremu palačinki, bez potrebe za okretanjem ili praćenjem temperature. Evo kako pripremiti palačinke na aparatu za palačinke:
SASTOJCI:
- 1 šolja brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 šolja mleka
- 1 jaje
- 2 kašike rastopljenog maslaca
- 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
- Dodatno maslac ili ulje za premazivanje aparata za palačinke
Koraci pripreme palačinki uz pomoćaparata:
- Pomešajte Sastojke: U činiji, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Mokra Smeša: U drugoj činiji, umutite jaje, dodajte mleko, rastopljeni maslac i vanilin šećer (opciono).
- Spojite Sastojke: Polako sipajte mokru smesu u suve sastojke. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Ugrejte aparat za palačinke: Uključite aparat za palačinke i sačekajte da se dobro ugreje. Većina aparata ima indikator koji vam pokazuje kada je spreman za upotrebu.
- Premazivanje aparata za palačinke: Pre nego što počnete sa pripremom palačinki, pažljivo premazujte površinu aparata sa malo maslaca ili ulja. Ovo će sprečiti da se palačinke zalepe.
- Sipajte Smesu: Koristite kutlaču ili veliku kašiku da sipate smesu za palačinke na zagrijan aparat. Pazite da svaka rupa bude ravnomerno ispunjena.
- Pecite Palačinke: Zatvorite aparat i pecite palačinke dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave, obično 3-5 minuta, ali vreme pečenja zavisi od modela aparata.
- Izvadite Palačinke: Pažljivo otvorite aparat i koristite drveni štapić ili viljušku da izvadite palačinke. Budite obazrivi kako se ne biste opekli.
- Servirajte Toplo: Poslužite palačinke tople sa omiljenim prelivima, kao što su javorov sirup, voće ili šećer u prahu.
- Pratite uputstva za svoj aparat za palačinke kako biste postigli najbolje rezultate u pogledu temperature i vremena pečenja.
- Premažite aparat sa svakim novim ciklusom kako biste sprečili da se palačinke zalepe.
- Možete dodati razne dodatke u smesu, kao što su čokoladni čips, voće ili orašasti plodovi, kako biste dobili raznolikost ukusa.
Napisali smo vodiš za roditelje na temu boginje kod dece.
Smesa (testo) za palačinke
Osnovna smesa za palačinke/testo za palačinke je veoma jednostavna za pripremu i može poslužiti kao osnova za različite vrste palačinki, bilo da pravite klasične, američke, posne ili neke druge varijacije. Evo kako pripremiti osnovnu smesu/testo za palačinke:
SASTOJCI:
- 200 g brašna (tip 400, meko)
- 2 jajeta
- 1 dl ulja
- 3 dl mleka
- Malo mlake vode
- Kašičica soli
- Kašičica šećera
PRIPREMA SMESE ZA PALAČINKE:
- Priprema Sastojaka: Uzmite duboku posudu i pažljivo odmerite sastojke. Ova smesa za palačinke zahteva pažnju pri merenju kako biste postigli savršen balans.
- Brašno, Jaja i Mleko: Počnite dodavati sastojke u duboku posudu. Stavite 200 g brašna, dodajte 2 jajeta i oko 2 dl mleka. Počnite s mešanjem.
Savet: Testo može biti pravljeno samo sa vodom ili samo sa mlekom. Idealno je koristiti pola mineralne vode i pola mleka kako biste postigli poseban ukus i teksturu. - Miksajte Smesu: Važno je da smesa bude gustoća s kojom možete raditi. Nastavite mutiti smesu dok ne postane glatka, bez grudvica. Postepeno dodajte još mleka, pa malo mlake vode, sve dok ne dobijete konzistenciju sličnu čorbi.
- Dodajte Ulje: Dodajte oko 1 dl ulja u umućeno testo i dobro promešajte kako biste postigli kremastu teksturu.
Savet: Testo će postati još bolje ako ga ostavite da odstoji 20-30 minuta. Ovo će omogućiti da se sastojci sjedine i postignu savršen ukus. - Pripremite Tiganj: U velikom tiganju, sipajte ulje i zagrijte ga dovoljno da obloži dno. Zatim izručite višak ulja kako biste osigurali ravnomerno pečenje.
Savet: Preporučujemo upotrebu teflonskog tiganja kako biste izbegli da se palačinke zalepe. Takođe ćete smanjiti potrebu za dodatnim podmazivanjem. - Sipanje testa u tiganj: Sipajte smesu za palačinke ravnomerno po tiganju. Temperatura tiganja treba biti visoka kako bi se palačinke pravilno ispekle. Sačekajte nekoliko trenutaka dok se pojave balončići na površini, a ivice postanu zlatno smeđe.
- Okretanje Palačinki: Koristite nož ili špatulu da okrenete palačinke kad postanu zlatno smeđe sa donje strane. Pecite ih još otprilike 1 minut s druge strane.
- Gotove Palačinke: Kada obe strane palačinke budu pečene, izvadite ih iz tiganja i stavite na plitak tanjir za filovanje.
Ovaj recept za smesu za palačinke osigurava da će vaše palačinke biti ukusne i savršeno pečene. Uživajte u pripremi i serviranju svojih omiljenih palačinki sa različitim filovima i prelivima po izboru.