Biljke u dečijem svakodnevnom životu

Home » blog » Uvodjenje biljaka u dečiji život

U današnjem svetu, u kojem se digitalna tehnologija sve više nametnula kao dominantan deo svakodnevnog života, postavlja se pitanje kako usmeriti pažnju dece ka prirodnom svetu i razvijanju dubljeg razumevanja ekologije. Jedan od načina koji se pokazao kao izuzetno efikasan je uvođenje biljaka u dečiji svakodnevni život.

Biljke su više od običnog ukrasa u domu. One su živi organizmi koji rastu, dišu, i reaguju na svoju okolinu. Uvođenje biljaka u dečiji svet može obogatiti njihovo iskustvo i pomoći im da razviju dublju vezu sa prirodom. Osim toga, briga o biljkama podstiče odgovornost, kreativnost i razvija važne veštine.

U ovom članku, istražićemo kako da uključimo biljke u dečiji svakodnevni život i kako to može pozitivno uticati na njihov razvoj. Naučićemo kako da zajedno posmatramo rast biljaka, kako da kreativno dekorišemo saksije, i kako da razvijamo odgovornost prema biljkama. Ova iskustva ne samo da će obogatiti živote vaše dece, već će ih podstaći na veće razumevanje i poštovanje prema prirodi.

Tabela sadržaja

Kako uključiti biljke u dečiji svakodnevni život: praktični saveti

Deca su radoznala bića koja vole da istražuju svet oko sebe. Jedan od načina da ih naučimo o prirodi i odgovornosti jeste kroz uvođenje biljaka u njihov svakodnevni život. Biljke donose mnoge prednosti, učenje i zabavu. U ovom blog postu, razgovaraćemo o praktičnim savetima za uvođenje biljaka u dečiji životni prostor i idejama za zajedničke aktivnosti poput sadnje i brige o biljkama.

Zašto Biljke?
Pre nego što se posvetimo konkretnim savetima, važno je razumeti zašto su biljke dobar dodatak dečijem okruženju.

 • Pomažu učenju: Gajenjem biljaka, deca mogu naučiti o rastu, fotosintezi, i ekosistemu.
 • Ublažavaju stres: Biljke donose osećaj mira i opuštenosti u prostor, smanjujući stres kod dece.
 • Podstiču odgovornost: Briga o biljkama uči decu o odgovornosti i kontinuiranoj brizi.
 • Obezbeđuju svež vazduh: Biljke poboljšavaju kvalitet vazduha, što je posebno važno za zatvorene prostore.
 • Stvaraju lep estetski element: Biljke čine prostor prijatnijim za boravak i igru.

Pročitajte i naš tekst o idejama za rođendanske poklone.

Izbor pravih biljaka za decu: Kako odabrati biljke koje su pogodne za unutrašnji prostor i lako se održavaju

Kada razmišljate o uvođenju biljaka u dečiji svakodnevni život, ključno je odabrati biljke koje će biti prilagođene za unutrašnji prostor i jednostavne za održavanje. Pravi izbor biljaka ne samo da će olakšati brigu o njima, već će i omogućiti deci da uspešno nauče o odgovornosti prema prirodi. Evo nekoliko korisnih saveta i primera biljaka koje možete razmotriti.

kucne bilje i deca

Koje su preporučene biljke za unutrašnji prostor

 • Sukulenti: Sukulenti su odličan izbor jer su izdržljivi i zahtevaju minimalno zalivanje. Na primer, Eheverija i Krasula su popularne vrste sukulenata koje dolaze u različitim oblicima i bojama.
 • Bambus: Bambus je elegantna biljka koja se lako održava i često se povezuje sa srećom i prosperitetom. Lucky bamboo (srećni bambus) je posebno popularan zbog svoje jednostavnosti.
 • Fikus: Fikusi su izdržljive sobne biljke koje se dobro prilagođavaju unutrašnjem prostoru. Ficus elastica i Ficus lyrata su česti izbori.
 • Paukova Biljka (Chlorophytum comosum): Paukova biljka je izuzetno otporna i laka za održavanje, što je čini savršenim izborom za decu. Ima atraktivne zelene listove s belim prugama i može rasti u različitim svetlosnim uslovima. Deca mogu učiti o brizi prema biljkama bez mnogo napora.
 • Menta (Mentha): Menta je aromatična biljka koja se može uzgajati u unutrašnjem prostoru. Deca mogu proučavati mirise listova i eksperimentisati sa pripremom svežih čajeva od mente. Ovo je odličan način da se decu upozna sa različitim mirisima prirode.
 • Bosiljak (Ocimum basilicum): Bosiljak je aromatična biljka koja se često koristi u kuvanju. Ovo je odlična prilika da decu naučite o kulturnim i kulinarima tradicijama. Možete zajedno pripremati ukusne obroke sa svežim bosiljkom.
 • Eukaliptus (Eucalyptus): Eukaliptus je zanimljiva biljka zbog svojih specifičnih listova. Deca mogu istraživati teksturu listova i učiti o jedinstvenoj građi ove biljke. Osim toga, eukaliptus može ispustiti osvežavajući miris u prostoru.
 • Kaktusi (Cactaceae): Kaktusi su raznolika porodica biljaka sa različitim oblicima i veličinama. Upoznavanje različitih vrsta kaktusa može deci pomoći da razviju razumevanje raznolikosti u prirodi.
 • Biljke za Učenje: Ako želite da decu naučite o rastu biljaka, razmislite o brzo rastućim vrstama poput Mimosa pudica (osetljiva biljka) koja reaguje na dodir ili Lobelia koja ima sitne cvetove i privlači pažnju.

Istraživanje Biljaka Pre Kupovine

Pre nego što se upustite u kupovinu biljaka, uložite vreme u istraživanje svake vrste koju razmatrate. Evo nekoliko faktora koje treba razmotriti: 

 • Svetlo: Koliko svetla je potrebno biljci? Da li vaš prostor ima dovoljno prirodne svetlosti za tu vrstu biljke? Na primer, sukulenti obično vole svetlo, dok bambus može rasti u senci.
 • Zalivanje: Koliko često i koliko obilno treba zalivati biljku? Sukulenti preferiraju sušu, dok fikusima prija redovno zalivanje.
 • Veličina saksije: Razmislite o veličini saksije koju će biljka zahtevati kako raste. Mnoge biljke počinju malo, ali mogu brzo narasti.
 • Toksičnost: Ako imate kućne ljubimce ili malu decu, važno je razmotriti da li je biljka toksična ako se pojede. Većina sukulenata je neotrovna, ali neki fikusi i ljiljani mogu biti problematični.
 • Prateći saveti: Prilikom kupovine biljaka, pitajte prodavca za dodatne savete o njenom održavanju i potrebama.

Pravilan izbor biljaka će olakšati brigu o njima i omogućiti deci da se aktivno uključe u proces održavanja. Kada deca uče o specifičnim potrebama biljaka, razvijaju veštine brige o živim stvarima i stvaraju poseban odnos sa prirodom.

Sada kada znate kako izabrati prave biljke, sledeći koraci u uvođenju biljaka u dečiji svakodnevni život mogu biti još ispunjeniji i edukativniji.

Bezvremeni favorit za doručak, domaće i američke palačinke.

Postavite biljke na dostupna mesta: Približite prirodu vašoj deci

Postavljanje biljaka na mestima koja su lako dostupna deci ključno je za njihovu aktivnu interakciju sa biljkama. Evo nekoliko saveta kako to postići:

Prozorske Daske: Postavite biljke na prozorske daske u dečijoj sobi ili u zajedničkim prostorijama. Na taj način deca će moći da posmatraju biljke kako rastu, kako primaju svetlost i kako se menjaju tokom dana.

deca i kucne biljke zalivanje i odrzavanje

 • Police za Knjige: Postavljanje biljaka na police sa knjigama omogućava deci da istražuju biljke dok čitaju ili uče. Knjige o biljkama mogu biti odličan dodatak ovim mestima.
 • Stočići za Igračke: Ako deca imaju poseban stočić za igru, razmislite o postavljanju manjih saksija sa biljkama na njih. Deca će se igrajući s igračkama istovremeno brinuti o biljkama.
 • Vertikalni vrtovi: Vertikalni vrtovi su odličan način da se biljke postave na zidove, čime se maksimalno štedi prostor. To je posebno korisno u manjim stanovima.
 • Biljke na Stolu za Učenje: Ako deca imaju sto za učenje ili za crtanje, razmislite o postavljanju manjih biljaka u saksijama na tom stolu. Ovo će stvoriti inspirativan radni prostor i omogućiti deci da biljke posmatraju dok uče ili stvaraju.
 • Viseće Saksije: Postavljanje biljaka u viseće saksije može biti zabavno i estetski privlačno. Deca će moći da posmatraju kako biljke rastu prema dole i kako se listovi šire.
 • Biljke na Niskim Policama: Ako deca još uvek nisu dovoljno visoka da dohvate visoke površine, postavite manje biljke na niže police. Na taj način će deca moći da se samostalno brinu o biljkama i posmatraju ih.
 • Biljke u Dvorištu: Ako imate dvorište ili terasu, razmislite o postavljanju većih saksija sa biljkama na nivou dece. Deca će moći da ih zalivaju i posmatraju kako rastu, što je posebno inspirativno.
 • Biljke u Školama: Ako ste u prilici, predložite školama da postave biljke u učionice ili školske vrtove. Ovo će omogućiti deci da se povežu sa prirodom čak i tokom školskih aktivnosti.
 • Biljni Zidovi: Ako želite da stvorite efektan i edukativan ambijent, razmotrite postavljanje biljnog zida u prostoru koji je dostupan deci. Ovo je posebno popularno u savremenim školama i vrtićima.

Osim što će deca lakše pristupiti biljkama, ovakva raspodela će takođe stvoriti prijatan i inspirativan ambijent u dečijoj sobi ili ukućanskim prostorijama.

Učite kroz igračke i istraživanje: Otkrijte svet biljaka kroz zabavu i edukaciju

Decu možete učiti o biljkama na kreativan način kroz igračke i istraživanje. Evo kako to postići:

 • Igračke o Biljkama: Nabavite igračke koje su povezane sa biljkama, kao što su plastične biljke koje deca mogu presađivati, ili setovi za izradu cveća od papira. Ove igračke će deci omogućiti da se zabavljaju dok istovremeno uče o biljkama.
 • Knjige o Prirodi: Biblioteka knjiga o biljkama može biti izvor nepresušne edukacije. Čitajte priče o prirodi i biljkama deci, istražujte zajedno različite vrste biljaka i njihove karakteristike.
 • Lupe za Istraživanje: Pribavite lupe i zajedno posmatrajte biljke izbliza. Ovo je fascinantno iskustvo jer omogućava deci da vide detalje koje bi inače lako propustila.
 • Biljni Dnevnici: Dajte deci biljne dnevnike u koje mogu crtati i zapisivati svoja opažanja o biljkama. To će ih podstaći da budu pažljivi posmatrači i beleže promene.
 • Posete Botaničkim Vrtovima: Organizujte posete botaničkim vrtovima kako biste deci omogućili da vide različite biljke u prirodnom okruženju. To može biti inspirirajuće iskustvo koje će podstaknuti ljubav prema prirodi.
 • Prikaz Biljaka Kroz Modeliranje Od Glina: Nabavite glinu ili plastelin i zajedno sa decom oblikujte modele biljaka. To je odličan način da se deca upoznaju sa različitim delovima biljaka, kao što su listovi, cvetovi i korenje. Možete ih pitati da naprave svoje verzije omiljenih biljaka i objasne kako svaka od njih raste.
 • Zabavne Igračke za Učenje o Biljkama: Postoje mnoge igračke i igre koje su dizajnirane da edukuju decu o biljkama na zabavan način. Na primer, društvene igre poput “Botaničar” ili “Zarađujemo Učeći o Biljkama” mogu biti odličan način da se nauče činjenice o biljkama dok se igra.
 • Biljni Virtuelni Vodiči: Koristite tehnologiju kako biste istražili svet biljaka zajedno sa decom. Postoji mnogo mobilnih aplikacija i online vodiča koji omogućavaju deci da skeniraju slike biljaka i saznaju više o njima. To može biti interaktivno i uzbudljivo iskustvo za decu.
 • Biljni Akvarijumi: Uzgajanje vodenih biljaka u akvarijumu može biti fascinantan način za istraživanje podvodnog sveta. Deca mogu naučiti o ravnoteži u ekosistemu, fotosintezi i ciklusima hranjenja dok posmatraju biljke i ribice.
 • Biljni Pustolovci: Organizujte avanturističke izlete sa decom kako biste istražili prirodno okruženje i prikupili uzorke biljaka. Tokom ovih izleta, možete im pomoći da identifikuju biljke koristeći knjige i aplikacije za prepoznavanje biljaka.
 • Uzgajanje Biljaka Iz Semena: Nabavite semena različitih biljaka i zajedno sa decom ih posadite. Pratite njihov rast svakodnevno i beležite promene u biljkama. Ovo je odličan način da se uči o procesima rasta i razvoja biljaka.
 • Biljna Kolekcija: Podstaknite decu da stvaraju svoju kolekciju sušenih biljaka. Idući u prirodu sa decom, pomozite im da biraju biljke koje ih fasciniraju i zatim ih suše i čuvaju u posebnim albama ili okvirima.

Korišćenje igračaka, knjiga i alata za istraživanje omogućava deci da uče o biljkama na interaktivan i zabavan način. Ovakve aktivnosti će podstaći dečiju radoznalost i razvijati njihovu vezu sa prirodom. Kroz ove kreativne i edukativne aktivnosti, deca će naučiti o biljkama na interaktivan način i razviti dublje razumevanje i poštovanje prema prirodi. 

Kako uključiti decu u brigu o biljkama: koraci ka odgovornosti i učenju

Da biste učili decu o biljkama na najbolji mogući način, važno je organizovati aktivnosti koje će ih uključiti u proces brige o biljkama i omogućiti im da razvijaju odgovornost. Evo kako to postići…

Zajednička Sadnja: Učenje Kroz Praksu

roditelji i deca sade i odrzavaju biljke
Organizovanje porodične aktivnosti sadnje biljaka može biti izuzetno edukativno i zabavno iskustvo za decu. 
 
 • Odaberite Biljke Zajedno: Dopustite deci da učestvuju u izboru biljaka koje žele da zasade. Pitajte ih koje boje cvetova vole ili da li bi želeli da gaje jestive biljke poput paradajza ili bosiljka.
 • Kopanje i Spremanje Zemlje: Zajedno kopajte rupe i pripremite zemlju za sadnju. Objasnite deci kako je važno pripremiti dobro tlo kako bi biljke mogle pravilno da rastu.
 • Sadnja i Zalivanje: Neka deca postave biljke u saksiju ili baštu. Pokažite im kako pravilno postaviti biljku u zemlju i zaliti je nakon sadnje.
 • Posmatranje Rasta: Nakon sadnje, podstaknite decu da redovno posmatraju biljke kako rastu. Pomažite im da zabeleže promene u biljkama i postavljate pitanja o tome kako biljke rastu.
 • Baštovanje sa Sezonskim Biljkama: Uključite decu u baštovanje sa sezonskim biljkama. Na primer, proleće može biti vreme za sadnju cveća ili povrća kao što su jagode ili paradajz, dok zimu možete provesti gajenjem unutrašnjih biljaka.
 • Posadite Drvo: Ako imate dovoljno prostora u dvorištu, zajedno sa decom posadite drvo. Ovo je odličan način da se podstakne dugoročna briga o prirodi, jer deca mogu pratiti rast drveća godinama.
 • Herbarnik Biljaka: Nakon što deca posade biljke, zajedno možete napraviti herbarnik. Sušenje i čuvanje listova i cvetova iz biljaka u herbarniku može deci pomoći da nauče o različitim vrstama biljaka i njihovim karakteristikama.
 • Bašta sa Leptirima: Organizujte baštu koja privlači leptire. Posadite biljke koje privlače leptire poput mlečike, lavande i nevena. Zajedno sa decom možete posmatrati različite vrste leptira koje dolaze u vašu baštu.
 • Sakupljanje Semena: Kada biljke dođu do faze sazrevanja semena, zajedno sa decom možete sakupljati ta semena. Ovo je odličan način da se objasni ciklus života biljaka i kako se nova biljka može uzgajati iz semena.
 • Bašta za Druženje: Napravite malu baštu sa stolicama ili klupama gde deca mogu da provode vreme i uče o prirodi. Ova bašta može biti mesto za čitanje, crtanje ili opuštanje u prirodnom okruženju.

Planiranje Brige o Biljkama 

gajenje biljki sa decom
Da biste deci pomogli da postanu odgovorni branioci biljaka, razmislite o sledećim koracima:

 • Raspored Brige o Biljkama: Postavite raspored brige o biljkama koji će deca pratiti. Na primer, odredite ko je odgovoran za zalivanje svake nedelje ili prskanje lišća svakog meseca.
 • Upoznajte ih sa Potrebama Biljaka: Učite decu o potrebama biljaka, uključujući koliko često treba zalivati, koliko svetla im je potrebno i kako prepoznati znakove da biljka treba pažnju.
 • Dodeljivanje Zadataka: Deci dodelite određene zadatke kao deo brige o biljkama. To može uključivati zalivanje, prskanje lišća, uklanjanje suvih listova i promatranje promena u biljkama.
 • Biljni Dnevnik: Podstaknite decu da vode biljni dnevnik u kojem će zapisivati svoje brige o biljkama. Ovo će im pomoći da prate svoj napredak i nauče o tome kako biljke reaguju na različite faktore.
 • Rotacija Zadataka: Rotiranje zadataka vezanih za brigu o biljkama među decom može im pomoći da razviju različite veštine i odgovornosti. Na primer, jedno dete može biti odgovorno za zalivanje, drugo za prskanje lišća, a treće za presađivanje ili proveru zemlje.
 • Biljni Vodiči: Pomozite deci da naprave vodič za svaku biljku koju imate. Ovaj vodič može sadržati informacije o potrebama biljke, kada je vreme za zalivanje, i kako reaguje na svetlost. Deca mogu koristiti ove vodiče kao referencu za brigu o biljkama.
 • Praćenje Rasta: Dajte deci metre ili štapove sa oznakama kako bi pratili rast svojih biljaka. Svaki put kada izmere visinu ili širinu, mogu beležiti te informacije u svojim biljnim dnevnicima.
 • Pravljenje Biljnih Etiketa: Neka deca naprave etikete za svaku biljku sa imenom biljke i osnovnim informacijama. Ove etikete mogu biti postavljene pored svake saksije kako bi se brza i jednostavna referenca.
 • Izbor Biljaka za Zajedničku Brigu: Osim pojedinačnih biljaka koje svako dete može brinuti, možete takođe odabrati nekoliko biljaka koje će deca zajedno brinuti. Ovo će podstaći timski rad i deljenje odgovornosti.
 • Biljni Projekti: Organizujte manje projekte koji uključuju brigu o biljkama. Na primer, možete napraviti minijaturnu baštu ili terrarijum sa decom i pratiti kako biljke rastu unutar tih zatvorenih ekosistema.
 • Posmatranje Ptica i Insekata: Kako bi deca razumela sveukupni ekosistem, možete zajedno posmatrati ptice i insekte koji dolaze u vaš vrt. Neka deca zabeleže koje biljke privlače različite vrste ptica i insekata.
 • Biljna Igrališta: Ukoliko imate dvorište, možete stvoriti poseban deo za decu gde će moći da brinu o svojim biljkama. To može biti mini-vrt za decu gde će svako imati svoj kutak za sadnju i brigu o biljkama.

Nagrađujte Dobre Navike: Podsticanje Odgovornosti

 
 •  Sistem Nagrađivanja sa Zvezdicama: Implementirajte sistem nagrađivanja koristeći jednostavan kalendar sa zvezdicama. Svaki put kad dete uspešno obavi svoje zadatke vezane za brigu o biljkama, može dobiti zvezdicu na kalendaru.
 • Biljne Nagrade: Pored zvezdica, razmislite o posebnim nagradama koje deca mogu zaraditi. Na primer, ako sakupljaju određeni broj zvezdica, mogli bi dobiti nagradu kao što je izlet u botanički vrt, omiljeni slatkiši ili nove saksije za njihove biljke.
 • Posebna Odgovornost: Kao nagradu za odgovornost u brizi o biljkama, dajte deci dodatne zadatke ili odgovornosti. Na primer, možete im poveriti odabir novih biljaka za kuću ili vođenje biljnog dnevnika.
 • Biljni Dnevnik Nagrada: Ako deca vode biljni dnevnik u kojem prate napredak svojih biljaka, možete nagraditi njihov trud tako što ćete zajedno analizirati i diskutovati o promenama koje su primetili.
 • Teme za Učenje: Kada deca uspešno brinu o biljkama, možete im omogućiti da biraju teme za učenje. Na primer, mogu istraživati specifične vrste biljaka ili saznati više o ekosistemima u kojima biljke igraju ključnu ulogu.
 • Nagrade sa Ekološkim Fokusom: Nagradite decu sa predmetima koji promovišu ekološku svest. To mogu biti knjige o očuvanju prirode, reciklirane saksije ili ekološki prihvatljivi proizvodi za biljke.
 • Porodične Aktivnosti: Nagradite decu porodičnim aktivnostima koje promovišu vezu sa prirodom. Na primer, možete organizovati porodični piknik u prirodi, planinarenje ili posetu botaničkom vrtu. 
Kroz ovakve aktivnosti, deca će naučiti o procesu rasta biljaka na praktičan način. Takođe će razvijati veštine timskog rada i saradnje sa porodicom.

Vodič za roditelje na temu, boginje kod dece.

Posmatranje rasta biljaka

Posmatranje rasta biljaka može biti inspirativno i edukativno iskustvo za decu. Evo kako to učiniti:

 • Praćenje Promena: Redovno sa decom posmatrajte svoje biljke kako rastu. Pomoću rasta biljaka možete učiti decu o konceptima kao što su fotosinteza, transpiracija i apsorpcija hranljivih materija.
 • Zabeležite Promene: Dajte deci dnevnike ili beležnice za posmatranje biljaka. Neka zabeleže promene u visini, broju listova, boji cvetova i drugim karakteristikama biljaka tokom vremena.
 • Eksperimentisanje sa uslovima: Promatranjem rasta biljaka, deca mogu eksperimentisati sa različitim uslovima. Na primer, možete promeniti količinu svetla, količinu vode ili temperaturu i pratiti kako biljke reaguju.
 • Comparative Growth: Ako imate više biljaka različitih vrsta, deca mogu uporediti rast i razvoj svake biljke. Ovo može voditi diskusiji o različitim potrebama različitih biljaka.
 • Ispitivanje Uticaja Svetla: Promatranje kako biljke reaguju na svetlo može biti fascinantno. Postavite jednu biljku na sunčano mesto i drugu u tamniji deo prostorije. Pogledajte kako svetlo utiče na njihov rast i oblik listova. Ovo može biti odlična prilika za razgovor o fotosintezi i važnosti svetla za biljke.
 • Izračunavanje Brzine Rasta: Postavite metar pored biljke i zajedno sa decom merite visinu biljke svakog dana ili nedelje. Pomozite im da izračunaju koliko centimetara ili inča biljka raste svakog puta. Ovo može biti prilika za uvođenje osnovnih matematičkih veština.
 • Pratite Promene u Boji: Promatranje promena u boji lišća može ukazati na zdravlje biljke. Neka deca primete kako lišće može postati tamnije ili svetlije u zavisnosti od uslova. Ovo je prilika da se razgovara o procesima fotosinteze i pigmentima u biljkama.
 • Istraživanje Korena: Pomoću providnih saksija ili staklenki, možete omogućiti deci da posmatraju kako se korenje biljaka razvija. Ovo će im pomoći da razumeju kako korenje biljaka apsorbuje vodu i hranljive materije iz zemlje.
 • Praćenje Perioda Cvetanja: Ako imate biljke koje cvetaju, pratite period cvetanja. Deca mogu primetiti kako se broj i boja cvetova menja tokom vremena. Ovo može voditi diskusiji o reprodukciji biljaka i privlačenju insekata.
 • Eksperimenti sa Zemljom: Deca mogu eksperimentisati sa različitim vrstama zemlje i substrata kako bi utvrdili koji su najbolji za rast različitih biljaka. Ovo je odličan način da se razumeju osnovni principi tla i njegove uloge u razvoju biljaka.
 • Analiza Biljnih Dijagrama: Koristite knjige ili internet resurse kako biste zajedno sa decom analizirali dijagrame biljaka i naučili o njihovim delovima, kao što su koren, stablo, listovi i cvetovi.

Kroz ove aktivnosti, deca će razvijati sposobnost posmatranja, postavljanja pitanja i izvođenja eksperimenata. Takođe će stvarati dublje razumevanje o procesima u prirodi i ulozi biljaka u ekosistemu.

Bavite se dekoracijom saksija: Kreativnost i individualnost

Dekoracija saksija može dodati element zabave i kreativnosti u brigu o biljkama. Evo kako to uraditi:

deca-sade-i-odrzavaju-kucne-biljke

 • Personalizacija Saksija: Kupite jednostavne saksije koje deca mogu da personalizuju. Dajte im da koriste akrilne boje, nalepnice, markeri ili čak mozaik da ukrase svoje saksije. Ovo će pomoći deci da se izraze i razvijaju svoju kreativnost.
 • Oblikovanje Etiketa: Deca mogu napraviti etikete za svoje biljke sa imenima biljaka, datumima sadnje i drugim informacijama. Ovo je odličan način da se vežbaju osnovne veštine pisanja i organizacije.
 • Seckanje i Lepenje: Upotrebite različite materijale poput perlica, traka, tkanina ili šarenih papira da biste napravili ukrase za saksije. Deca mogu praviti male zastave, leptire ili druge ukrase i zalepiti ih na saksije.
 • Dizajn Tema: Postavite temu za dekoraciju saksija, na primer, sezonske teme kao što su proleće, leto, jesen ili zima. Deca mogu prilagoditi ukrase i boje saksija u skladu sa temom.
 • Nastavak Brige: Nakon što deca dekorišu svoje saksije, podstaknite ih da nastave sa brigom o biljkama. Ovo će ih podsećati na odgovornost prema biljkama koje su sami ukrasili.
 • Prirodni Materijali: Neka deca koriste prirodne materijale poput grančica, kamenčića, školjki ili suvog lišća da bi ukrasili svoje saksije. Ovo će ih povezati sa prirodom i podsticati kreativnost.
 • Reciklirani Materijali: Pomoću recikliranih materijala, poput starih novina, časopisa, tetrapaka ili kartonskih kutija, deca mogu napraviti jedinstvene dekoracije za saksije. Ovo će ih naučiti o važnosti recikliranja i kreativnom korišćenju resursa.
 • Boje i Šabloni: Pružite deci akrilne boje i četkice kako bi mogli slobodno da eksperimentišu sa bojama i šablonima na saksijama. Možete zajedno praviti šablone ili im pomoći da crtaju svoje dizajne.
 • Upotreba Tkanina: Iskoristite stare tkanine ili čarape koje više nisu u upotrebi. Deca mogu koristiti tkanine da presvlače saksije ili naprave male ukrase u obliku cvetova ili leptira.
 • Kamenčići i Nalepnice: Pomoću kamenčića i nalepnica deca mogu kreirati vesele likove, životinje ili geometrijske uzorke na saksijama. Ovo će razvijati fine motoričke veštine i maštovitost.
 • Slikanje Poruka i Citata: Deca mogu odabrati omiljene citate ili poruke koje žele da napišu na svojim saksijama. Ovo je prilika za razgovor o inspiraciji i značaju pozitivnih poruka.
 • Tematske Saksije: Postavite temu za dekoraciju saksija, kao što su biljke koje simbolizuju određene sezonske praznike (npr. Božić, Uskrs). Deca mogu da dekorišu saksije u skladu sa odabranom temom.
 • Kolekcionarske Saksije: Ako deca uzgajaju različite biljke, mogu napraviti kolekciju saksija sa jedinstvenim dizajnima za svaku biljku. Ovo će ih podsticati na organizaciju i planiranje.

Uvođenje biljaka u dečiji svakodnevni život može biti izuzetno korisno za razvoj dece. Kroz praktično posmatranje rasta, kreativno dekorisanje saksija i razvoj odgovornosti, deca mogu naučiti važne životne lekcije o prirodi, ekologiji i individualnosti. Osim toga, ove aktivnosti jačaju vezu između dece i prirode, podstičući njihovu radost i entuzijazam za očuvanjem okoline.

Kroz odgovornost za brigu o biljkama, deca uče o važnosti pažnje, brige i odgovornosti prema živim bićima. Ove lekcije o odgovornosti mogu se preneti na druge aspekte njihovog života i doprineti razvoju karakteristika kao što su disciplina i pažnja prema detaljima.

U celini, uvođenje biljaka u dečiji svakodnevni život ne samo da obogaćuje njihovu edukaciju već i promoviše emocionalno blagostanje, razvijajući vezu između dece i prirode. Ova iskustva će trajati tokom celog života i podržati njihovu posvećenost očuvanju planete i njenih resursa.